تازههای کتاب
نام کتاب: پیشگامان نقاشی معاصر ایران: نسل اول
مولف: جواد مجابی، منیژه میرعمادی
سال انتشار: 1376
انتشارات: تهران: هنر ایران
پیشینه نقاشی نو در ایران نقاشی نوین ایران، از کی و چگونه آغاز شد؟ ریشه های این تجدد کجا بود؟ چه کسانی آن را در چه محیطی رشد دادند و چه طور به ثمر رسید؟ آیا رشد این هنر با توجه به شرایط بومی و تاثیرات جهانی، طبیعی بود و اگر چنین نبود، تنش ها و بیراهه ها در آنچه سان صورت گرفت و اکنون در فرهنگ معاصر این کوشش جمعی چه گرایش هایی را پی میگیرد؟
پژوهنده میکوشد تا با بررسی اسناد مکتوب و رایزنی با اساتید آفرینش کار و پیشگام نقاشی نوین، به کوشش هنری آغازگران نقاشی مدرن ایران در دهه -بیست تا سی- بپردازد و این طلایه بررسی تاریخ نقاشی معاصر ایران در پنجاه سال اخیر خواهد بود.
پیش از پرداختن به این دوره، نگاهی گذرا داریم به نگارگری عصر مغولی که آغاز آشنایی هنرمندان ایران با نقاشی غربی به شمار می آید.
ایران از سال های آغازین عصر صفویه با نقاشی اروپایی (فرنگی سازی) آشنایی یافته است، از زمانی که بازرگانان و سیاستگران اروپایی با سرزمین قزلباش ها پیوندهای سیاسی و تجاری گسترده ای پدید آوردند، پردههای نقاشی که از سوی سلاطین اروپایی به دربار ایران هدیه میشد، مورد توجه شاه و درباریان قرار گرفت. آنها که به مینیاتور دو بعدی عادت کرده بودند اکنون در تابلوها، مناظر و اشخاص را با حجم طبیعی-مراعات پرسپکتیو و سایه روشن -مشاهده و تحسین میکردند.